Philenews

7 ξηροί καρποί πλούσιοι σε σίδηρο – Πώς να τον απορροφήσετε καλύτερα και τι να αποφύγετε

Published December 28, 2025, 06:15
7 ξηροί καρποί πλούσιοι σε σίδηρο – Πώς να τον απορροφήσετε καλύτερα και τι να αποφύγετε

Το άρθρο αναφέρεται στην σημασία του σιδήρου για τον οργανισμό και στην συχνή έλλειψή του, ειδικά σε γυναίκες, εφήβους και άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Παραδοσιακά, ο σίδηρος συνδέεται με το κρέας και τα όσπρια, αλλά η διαιτολόγος Rhyan Geiger επισημαίνει ότι και ορισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Συγκεκριμένα, το άρθρο παρουσιάζει μια λίστα με 7 ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε σίδηρο, με τα κάσιους να βρίσκονται στην πρώτη θέση με περίπου 1,9 mg σιδήρου ανά μερίδα. Ακολουθούν τα φουντούκια, το κουκουνάρι, τα φιστίκια Αιγίνης, τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τα μακαντέμια, με διαφορετικές ποσότητες σιδήρου ανά μερίδα. Εκτός από τον σίδηρο, οι ξηροί καρποί αυτοί προσφέρουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή, είτε ως σνακ, είτε σε γεύματα όπως βρώμη, γιαούρτι, σαλάτες ή smoothies. Το άρθρο τονίζει ότι η απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές μπορεί να βελτιωθεί με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C. Αντίθετα, ορισμένες ουσίες, όπως οι τανίνες που βρίσκονται στον καφέ και το τσάι, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες κατά τη διαμόρφωση μιας διατροφής πλούσιας σε σίδηρο.