Philenews

Το case study του χαλλουμιού – Πώς εξελίχθηκε στον «λευκό χρυσό» της Κύπρου

Published December 10, 2025, 10:20
Το case study του χαλλουμιού – Πώς εξελίχθηκε στον «λευκό χρυσό» της Κύπρου

Το χαλούμι έχει εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο εξαγωγικό προϊόν για την Κύπρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χώρας. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μια συνδυασμένη προσπάθεια των κυπριακών τυροκομείων, που επένδυσαν στην ποιότητα, την τυποποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 2021 ενίσχυσε περαιτέρω την ταυτότητά του και προστασία από απομιμήσεις. Το χαλούμι ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ιδιαίτερη υφή και γεύση του, καθώς και την ευελιξία του στη χρήση του στη μαγειρική. Η αυξημένη ζήτηση για χαλούμι έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία, προσφέροντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας το ΑΕΠ. Η ιστορία του χαλουμιού αποτελεί ένα επιτυχημένο case study για την αξιοποίηση της παράδοσης και της τοπικής παραγωγής για την ενίσχυση της οικονομίας και την προβολή μιας χώρας στο εξωτερικό.