Alpha News

Το χαλλούμι στη 2η θέση των εξαγωγών, σκληρή μάχη με τα «λευκά τυριά» του εξωτερικού

Published December 4, 2025

Το χαλλούμι παραμένει το κυρίαρχο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, αντιμετωπίζοντας ωστόσο έντονο ανταγωνισμό από «λευκά τυριά» που διατίθενται στο εξωτερικό ως χαλλούμι. Η παραγωγή χαλουμιού έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαπενταετία, φτάνοντας τους 45.000 τόνους το 2024, εκ των οποίων οι 42.000 εξήχθησαν, αποφέροντας περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνουν ήδη έσοδα 201 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ακόμη καλύτερη χρονιά. Η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊοντικής Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 2020 έχει συμβάλει στην προστασία του προϊόντος, κυρίως εντός της ΕΕ, ενώ απαιτείται συνεχής παρακολούθηση για φαινόμενα μίμησης σε εξωευρωπαϊκές αγορές. Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων συνεργάζεται με τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών. Η τυροκομία στηρίζει σημαντικά την κυπριακή οικονομία, παρέχοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνδέοντας φάρμες και κτηνοτροφικές μονάδες με την παραγωγική διαδικασία. Οι εντάσεις σχετικά με τις ποσοστώσεις αγελαδινού-αιγοπρόβειου γάλακτος έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, με τον κλάδο να επικεντρώνεται στην επάρκεια πρώτων υλών και στην επέκταση των εξαγωγών χαλουμιού ΠΟΠ. Τέλος, δίνεται έμφαση στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τυροκομίας, με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιολογικούς σταθμούς επεξεργασίας αποβλήτων.