Sigma Live

Πόσα κοστίζει αρνί και χοιρινή σούβλα για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Published December 24, 2025, 07:17
Πόσα κοστίζει αρνί και χοιρινή σούβλα για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι τιμές για το αρνί και τη χοιρινή σούβλα για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένουν συγκρατημένες στην Κύπρο, παρά τις διεθνείς πιέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη. Υπογραμμίζεται η επάρκεια κρέατος στην αγορά, καθώς η Κύπρος διαθέτει τόσο ποιοτικό ντόπιο κρέας όσο και εισαγόμενο από διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Η διατήρηση των παραδοσιακών κρεοπωλείων θεωρείται παράγοντας που συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η αγορά έχει περάσει στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, το ντόπιο αρνί κυμαίνεται γύρω στα 14-15 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι με το κόκαλο στα 11-12 ευρώ. Ο κιμάς πωλείται περίπου 12,5 ευρώ το κιλό και τα κυπριακά στέικς μεταξύ 18 και 20 ευρώ, με τα εισαγόμενα να έχουν υψηλότερο κόστος. Το χοιρινό κινείται στα 6 ευρώ το κιλό, το κοτόπουλο από 3,25 έως 4 ευρώ και η γαλοπούλα στα 7-8 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές θεωρούνται ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς και τα έξοδα που σχετίζονται με την εισαγωγή κρέατος. Ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε στις αυξήσεις στο μοσχάρι, οι οποίες αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, με αύξηση που φτάνει ή και ξεπερνά το 15% τον τελευταίο χρόνο και διπλασιασμό του κόστους σε βάθος τριετίας. Παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις είναι συνεχείς και προέρχονται από τους προμηθευτές, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή των τιμών. Ωστόσο, τόνισε ότι οι κρεοπώλες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Επιπλέον, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών διευκρίνισε ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όρος «αρνάκι γάλακτος» δεν ισχύει πλέον για το κυπριακό αρνί, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παρόλα αυτά, ο Κύπριος καταναλωτής εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντικές ποσότητες κρέατος, με ετήσια κατανάλωση που ξεπερνά τα 100 κιλά ανά άτομο, κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και αρνί.