Σαφές μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει επάρκεια κρέατος και ότι οι τιμές παραμένουν συγκρατημένες, παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις, έστειλε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης, μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο».
Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών στάθηκε ιδιαίτερα στο αρνάκι, εξηγώντας ότι ένα μικρό ζώο 8–10 κιλών, πριν φτάσει στον Κύπριο καταναλωτή, περνά μια ολόκληρη αλυσίδα μεταφορών και εξόδων: από τον τόπο εκτροφής στην Ελλάδα, στη Μυτιλήνη, τον Πειραιά, τον Ασπρόπυργο, το Λαύριο, τη Λεμεσό και τελικά τη Λευκωσία. «Αντιλαμβάνεστε το κόστος και την ταλαιπωρία», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, σήμερα η Κύπρος διαθέτει τόσο ποιοτικό ντόπιο κρέας όσο και εισαγόμενο από πολλές χώρες, από την Ελλάδα και τη Ρουμανία μέχρι την Αυστραλία, την Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Λειβαδιώτης υποστήριξε ότι «στην Κύπρο έχουμε από τις καλύτερες τιμές παγκοσμίως», αποδίδοντας αυτό το δεδομένο στη διατήρηση των παραδοσιακών κρεοπωλείων. Όπως ανέφερε, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς έχει περάσει στα σούπερ μάρκετ, στην Κύπρο περίπου το 65% του κρέατος εξακολουθεί να διακινείται μέσω κρεοπωλείων. «Αυτό λειτουργεί ως ανάχωμα στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Χριστούγεννα με… «χρυσά» αγγουράκια - Γιατί καίει φέτος η τιμή τους
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αυξήσεις στο μοσχάρι, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν αυξήσεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 15%, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος του μοσχαρίσιου κρέατος έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί διεθνώς. «Δεν προλαβαίνουμε ούτε τις τιμές να αλλάζουμε», παραδέχθηκε, εξηγώντας πως οι αυξήσεις έρχονται συνεχώς από τους προμηθευτές.
Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών παρουσίασε και συγκεκριμένα ενδεικτικά επίπεδα τιμών για τον καταναλωτή. Το ντόπιο αρνί κυμαίνεται περίπου στα 14–15 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι με το κόκαλο γύρω στα 11–12 ευρώ, ο κιμάς στα 12,5 ευρώ και τα κυπριακά στέικς μεταξύ 18 και 20 ευρώ, με τα εισαγόμενα να κοστίζουν περισσότερο. Το χοιρινό κινείται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, το κοτόπουλο από 3,25 έως 4 ευρώ, ενώ η γαλοπούλα βρίσκεται στα 7–8 ευρώ το κιλό.
Απαντώντας σε αναφορές τηλεθεατών για «αρνάκι γάλακτος» σε χαμηλότερες τιμές, ο κ. Λειβαδιώτης υπενθύμισε ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2006 και έπειτα, δεν επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός «αρνάκι γάλακτος» για το κυπριακό αρνί, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Μπορεί να είναι μικρό και ποιοτικό, αλλά ο όρος δεν ισχύει πλέον για την Κύπρο», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση των όρων ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση στους καταναλωτές.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών έδωσε και μια συνολική εικόνα της κατανάλωσης κρέατος στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο Κύπριος παραμένει «κρεατοφάς», με ετήσια κατανάλωση που ξεπερνά συνολικά τα 100 κιλά ανά άτομο, κυρίως σε χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και σημαντικές ποσότητες αρνιού και μοσχαριού. «Το αρνάκι αυτή την εβδομάδα έχει την τιμητική του», είπε, επισημαίνοντας ότι οι σφαγές είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με μια συνηθισμένη εβδομάδα.
Το γενικό μήνυμα του κ. Λειβαδιώτη ήταν πως, παρά τις διεθνείς ανατιμήσεις και τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, η κυπριακή αγορά παραμένει ισχυρή, με ποιότητα, επάρκεια και –όπως ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα– τιμές που αντέχουν σε σύγκριση με το τι συμβαίνει εκτός Κύπρου.
Διαβάστε επίσης: Πόσο θα κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι-Οι τιμές για κρέατα και εδέσματα
Πόσα κοστίζει αρνί και χοιρινή σούβλα για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Οι τιμές για το αρνί και τη χοιρινή σούβλα για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένουν συγκρατημένες στην Κύπρο, παρά τις διεθνείς πιέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη. Υπογραμμίζεται η επάρκεια κρέατος στην αγορά, καθώς η Κύπρος διαθέτει τόσο ποιοτικό ντόπιο κρέας όσο και εισαγόμενο από διάφορες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Η διατήρηση των παραδοσιακών κρεοπωλείων θεωρείται παράγοντας που συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η αγορά έχει περάσει στα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, το ντόπιο αρνί κυμαίνεται γύρω στα 14-15 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι με το κόκαλο στα 11-12 ευρώ. Ο κιμάς πωλείται περίπου 12,5 ευρώ το κιλό και τα κυπριακά στέικς μεταξύ 18 και 20 ευρώ, με τα εισαγόμενα να έχουν υψηλότερο κόστος. Το χοιρινό κινείται στα 6 ευρώ το κιλό, το κοτόπουλο από 3,25 έως 4 ευρώ και η γαλοπούλα στα 7-8 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές θεωρούνται ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς και τα έξοδα που σχετίζονται με την εισαγωγή κρέατος. Ο κ. Λειβαδιώτης αναφέρθηκε στις αυξήσεις στο μοσχάρι, οι οποίες αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο, με αύξηση που φτάνει ή και ξεπερνά το 15% τον τελευταίο χρόνο και διπλασιασμό του κόστους σε βάθος τριετίας. Παραδέχθηκε ότι οι αυξήσεις είναι συνεχείς και προέρχονται από τους προμηθευτές, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή των τιμών. Ωστόσο, τόνισε ότι οι κρεοπώλες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Επιπλέον, ο πρόεδρος των Κρεοπωλών διευκρίνισε ότι, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όρος «αρνάκι γάλακτος» δεν ισχύει πλέον για το κυπριακό αρνί, βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παρόλα αυτά, ο Κύπριος καταναλωτής εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντικές ποσότητες κρέατος, με ετήσια κατανάλωση που ξεπερνά τα 100 κιλά ανά άτομο, κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και αρνί.
You Might Also Like
Πόσο θα κοστίσει στους συνδρομητές η εξαγορά της Warner Bros από τη Netflix
Dec 8
Κάρυος: «Να στηρίξουν αλλιώς την Ουκρανία», όχι εις βάρος των αγροτών (VID)
Dec 15
Αυξήσεις μέχρι και 700% βλέπουν οι Ιταλοί στα εισιτήρια εν μέσω γιορτών
Dec 15
Γιατί οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μειώνονται ενώ οι τιμές των μπαταριών πέφτουν;
Dec 16
Ρεβεγιόν και έξοδοι τις γιορτές από 50 μέχρι 300 ευρώ. Φωνές για επέκταση ωραρίου
Dec 19