Dialogos

Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Published November 21, 2025
Παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Μια νέα σειρά άρθρων στο περιοδικό The Lancet αναδεικνύει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) ως παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα UPF, που κατασκευάζονται από φθηνά βιομηχανικά συστατικά και πρόσθετα, εκτοπίζουν τα φρέσκα τρόφιμα και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατανάλωση UPF έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συγγραφείς προτείνουν την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τη μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης UPF, όπως αυστηρότερους περιορισμούς στο μάρκετινγκ και την απαγόρευση τους σε δημόσιους φορείς.