Alpha News

Η ιστορία της «σκαλιώτικης κούπας»: Τι την κάνει να ξεχωρίζει και γιατί πάει για ΠΟΠ

Published November 22, 2025

Οι τοπικές αρχές της Λάρνακας προωθούν την κατοχύρωση της «σκαλιώτικης κούπας» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, διοργανώθηκε διαγωνισμός για την επιλογή της καταλληλότερης συνταγής που θα συμπεριληφθεί στον φάκελο υποψηφιότητας. Πέντε επιχειρήσεις συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με τις συνταγές τους να αξιολογούνται από μια επιτροπή πέντε Αρχιμαγείρων. Η σκαλιώτικη κούπα ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία περιλαμβάνουν ένα λεπτό και τραγανό περίβλημα από πλιγούρι, μια έντονα μυρωδική γέμιση με κιμά, κρεμμύδι και μπαχαρικά όπως κανέλα και μπαχάρι, καθώς και το τηγάνισμα σε άφθονο λάδι μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και τραγανή υφή. Η επιλογή των υλικών και η τεχνική παρασκευής συμβάλλουν στην μοναδικότητα της γεύσης και της υφής της κούπας. Ο ιστορικός-ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης αναφέρει ότι αναφορές στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κούπας εντοπίζονται στην Οδύσσεια και την Ηλιάδα του Ομήρου, γεγονός που υποδηλώνει την αρχαία προέλευση του εδέσματος. Ιστορικές πηγές κατατάσσουν την κούπα ως ένα αρχαίο έδεσμα που χρησιμοποιούνταν για να «καμουφλάρει» κρέατα χαμηλής ποιότητας, με την προσθήκη πλιγουριού, μαϊντανού, κρεμμυδιού και καρυκευμάτων. Η κούπα αποτελεί ένα διαδεδομένο έδεσμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και διατηρεί την δημοτικότητά της μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στον Λίβανο. Η παρασκευή της κούπας στον Λίβανο γίνεται με τη χρήση βοδινού και αρνίσιου κιμά, λόγω της μη κατανάλωσης χοιρινού από τους μουσουλμάνους. Η προσπάθεια κατοχύρωσης της σκαλιώτικης κούπας ως ΠΟΠ αποσκοπεί στην προστασία της παράδοσης και της ποιότητας του προϊόντος, καθώς και στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κύπρου.