Η αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων απειλή για τη δημ. υγεία
Μια νέα σειρά άρθρων στο περιοδικό «The Lancet» αναδεικνύει την αυξανόμενη απειλή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) για τη δημόσια υγεία. Τα UPF, προϊόντα φτιαγμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά και πρόσθετα, εκτοπίζουν τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, υποβαθμίζοντας τη διατροφική ποιότητα. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση UPF συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η αύξηση της κατανάλωσης UPF διαφέρει ανά χώρα, με σημαντική αύξηση στην Ισπανία, την Κίνα, το Μεξικό και τη Βραζιλία, ενώ στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερά υψηλή, ξεπερνώντας το 50% της συνολικής πρόσληψης τροφίμων. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως η ρύθμιση της παραγωγής και της διαφήμισης των UPF, καθώς και η προώθηση της κατανάλωσης φρέσκων και υγιεινών τροφίμων.
Similar Articles
You Might Also Like
Πρόεδρος ΔΣΚ: Σε σταθερή τάση συγκράτησης τα δημοσιονομικά στοιχεία
Nov 10
Έτοιμη για ανταρτοπόλεμο η Βενεζουέλα - Στα ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ
Nov 12
Στο μικροσκόπιο η «φούσκα» της ΑΙ: Οι αγορές, οι επενδυτές και οι πρώτες ρωγμές
Nov 13
Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα - Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο
Nov 16
Ηλεκτρικά είδη: Το φυσικό κατάστημα κερδίζει το e-shop υποχωρεί και η Black Friday έφτασε
Nov 17