Διατροφικές συνήθειες στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής
Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε καθημερινό φαινόμενο με καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, οι διατροφικές επιλογές μας αποκτούν νέο πολιτικό και ηθικό βάρος. Η παραγωγή τροφής, που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και η βιομηχανική κτηνοτροφία, σημαντικός παράγοντας αποψίλωσης και απώλειας βιοποικιλότητας, έχουν πλέον άμεση επίπτωση στο περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στον αναπτυγμένο κόσμο, η μετάβαση σε πιο φυτοκεντρικές δίαιτες γίνεται σταδιακή αλλά σταθερή, με χώρες όπως οι Σκανδιναβικές να υιοθετούν «κλιματικά μενού» και πόλεις όπως το Λος Άντζελες να περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος σε δημόσιους οργανισμούς. Η κλιματική συνείδηση συνδέεται με την υγεία, καθώς το «δυτικό» διατροφικό μοντέλο συνεισφέρει σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Η αλλαγή δεν προέρχεται μόνο από οικολογική αγωνία αλλά και από την επίγνωση ότι οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν άμεση επίπτωση στην επιβίωση του πλανήτη και στην κοινωνική ισότητα.
You Might Also Like
Να μάθουμε να ακούμε τους εκλογείς ένθεν και ένθεν
Oct 26
Κατερίνα Γρέγου: Τα μουσεία δεν γίνονται με κοπανιστό αέρα
Oct 27
Μπορεί η ΑΙ να σώσει τον κόσμο από την φτώχεια;
Oct 29
Ιδού γιατί σκοτώνονται οι μοτοσικλετιστές στους δρόμους
Nov 2
Εκατομμύρια νέοι χρησιμοποιούν αυτό το hack για να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο δωρεάν
Nov 2